Το Καλό Σενάριο για την Ελλάδα, είναι το «Καταστροφικό» Σενάριο | Market-talk.net
Index | US Snapshot | Contrarian Index | Economic Charts | Economic Calendar | Archives | News | Forum | The Score

Τελευταία σχόλια άρθρων
Γιώργος Καισάριος@ Μια διαφορετική δημόσια τηλεόραση (18/06/2013 11:53am)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:23pm)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:18pm)

| E-mail | PrintSun, May 10, 2015 - 09:38 pm

Το Καλό Σενάριο για την Ελλάδα, είναι το «Καταστροφικό» Σενάριο

Δυστυχώς, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα βρεθεί βραχυπρόθεσμη λύση για τις ταμειακές ανάγκες της χώρας μας, το θέμα είναι ότι δεν θα μας λύσει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Θα το λύσει μόνο βραχυχρόνια και θα πληρωθούν κάποιες υποχρεώσεις του κράτους σήμερα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μας λύσει το μακροχρόνιο πρόβλημα που είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα δούμε ανάπτυξη και καλυτέρευση του βιοτικού μας επιπέδου με την σημερινή κυβέρνηση.

Δυστυχώς, η ανεπάρκεια της και η εμμονή της στο να μην θέλει να έρθει σε συμφωνία με την Ευρώπη, κάνοντας τι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, δεν θα έχει αίσιο τέλος για την Ελλάδα. Και δυστυχώς, έτσι όπως τα βλέπω τα πράγματα, σήμερα το καλό σενάριο είναι το καταστροφικό σενάριο που φανταζόμουν πριν μερικούς μήνες, ενώ το κακό σενάριο αυτό που πολλοί νομίζουν ότι είναι το καλό σενάριο.

Το καλό σενάριο

Το κάλο σενάριο για την Ελλάδα, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα είναι το έξης: Να μην έρθει σε συμφωνία η κυβέρνηση με την Ευρώπη, να γίνει στάση πληρωμών σε συντάξεις και μισθούς του δημοσίου (ολική η μερική) και να σταματήσουν να βγάζουν λεφτά τα ATMs των τραπεζών για καμιά δεκαριά μέρες, η έστω να υπολειτουργούν. Αν γίνουν όλα αυτά , θα νεκρώσει η οικονομία, θα έχουμε ελλείψεις βασικών αγαθών και θα δημιουργηθεί πανικός στα ματιά του μέσου πολίτη.

Γιατί όμως είναι καλό αυτό το σενάριο, αφού θα προκαλέσει τόση ζημιά;

Διότι αν γίνουν όλα αυτά τα οποία ανέφερα πιο πάνω, λογικά θα είναι τόσο μεγάλη η κατακραυγή του κόσμου, που λογικά θα πέσει η κυβέρνηση, θα έχουμε εκλογές και θα εκλεγεί μία νέα κυβέρνηση με σκοπό να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ευρώπη και η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας με κάποιο νέο μνημόνιο που θα εκπονηθεί.

Θα καταλάβετε καλύτερα γιατί το ονομάζω καλό σενάριο, μελετώντας παρακάτω το κακό.

Το κακό σενάριο

Ο λόγος είναι ο εξής. Διότι αν η κυβέρνηση Τσίπρα την σκαπουλάρει το επόμενο διάστημα και βρει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από την Ευρώπη (και δεν κλείσουν οι τράπεζες και δεν γίνει στάση πληρωμών σε συντάξεις και μισθούς του δημοσίου) και η κυβέρνηση μείνει στην εξουσία για 1-3 χρόνια ακόμα, τότε η ζημιά που θα προκληθεί στην ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα θα είναι τόσο μεγάλη, που χαλαρά και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ζόρι, θα ζήσουμε άλλη μία δεκαετία ύφεσης και οικονομικού τρόμου, όπως δεν έχει ζήσει καμία άλλη δυτική χώρα ποτέ.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η κυβέρνηση Τσίπρα και τα στελέχη της, δεν έχουν καμιά πρόσθεση να κάνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στην Ελληνική οικονομία να πάρει μπροστά και να βρει τον δρόμο της στη διάρκεια του χρόνου.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αναγνωρίζει ότι η λεγόμενη ανάπτυξη περνάει μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Δεν αναγνωρίζουν ότι δουλειά της κυβέρνησης είναι να φτιάξει ένα πλαίσιο τέτοιο με σκοπό να ενθαρρύνει το ρίσκο, με στόχο η αγορά να επενδύσει με σκοπό το κέρδος για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει την πρόθεση να κομματικοποιήσει το κράτος, καθώς και την παραγωγή στο μέγιστο που μπορεί, με σκοπό το κόμμα και μια ομάδα ολίγων προσώπων να έχουν λόγο παντού στην οικονομία.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση θεωρεί τις ανεξάρτητες αρχές ως κάτι που παρεμποδίζει το έργο της κυβέρνησης. Διότι σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν ανεξάρτητα από την πολιτική ηγεσία, συχνά με ντιρεκτίβες από την νομολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο βαθμό, λοιπόν, που συνεχίσει η κυβέρνηση Τσίπρα να ασκεί την εξουσία, αυτό που θα γίνει σε μακροπρόθεσμη βάση είναι να καταστραφεί ακόμα περισσότερο η παραγωγική βάση της χώρας, να συνεχιστεί η αποεπένδυση εκ μέρους ξένων και Ελλήνων και να μην θελήσει κάνεις να αναλάβει ούτε το ελάχιστο ρίσκο επενδύοντας στην Ελληνική οικονομία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η ανεργία να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για πολλά χρόνια ακόμα, εισόδημα και πλούτος να μην μπορεί να παραχθεί από την οικονομία,ενώ σε βάθος χρόνου η μείωση του βιοτικού επιπέδου να φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που η Ελλάδα ουσιαστικά να μοιάζει με τριτοκοσμική χώρα σε μερικά χρόνια.

Δυστυχώς αγαπητέ αναγνώστη, το χειρότερο καταστροφικό σενάριο έχει πλέον γίνει το καλό σενάριο για την Ελλάδα. Για μένα, είναι προτιμότερο να περάσουμε 1-2 μήνες τρόμου και πολιτικής αβεβαιότητας, με σκοπό να έρθουν τα πάνω κάτω στη χώρα μας και να εξαγριωθεί ο κόσμος και να εκλέξουμε μία νέα κυβέρνηση, παρά να την σκαπουλάρει η σημερινή κυβέρνηση και να συνεχίσει να κυβερνά.

Και τούτο διότι, αν συνεχίσει η διακυβέρνηση αυτή για μερικά χρόνια ακόμα, η ζημιά που θα προκληθεί στην Ελλάδα θα είναι τόσο μεγάλη και ανεπανόρθωτη, που εκτιμώ ότι μια δεκαετία δεν θα είναι αρκετή για να μπορούμε να την αναστρέψουμε.

αναδημοσίευση από το http://www.investorblog.gr/


Γιώργος Καισάριος

george-croped.jpg


Follow me on twitter


.(JavaScript must be enabled to view this email address)Please like us of facebook hereLinks : Financial Blogs & News | Subscribe to Market-talk by Email |

I love hairmania Club
Loading...

Για να αφήστε σχόλιο, κάντε log in η καινούργια εγγραφή
Σχόλια αναγνωστών ( 1 )
herryherry
Sep 08 2015 02:10 pm

This amazing site will be interesting and as well as heaped with important material. Have expressing and that I will forever assist this site.